در ایران طبق استاندارد ملی به شماره 1791 و استانداردهای اروپایی EN 10034 و DIN 1025 تیرآهن ها به سه صورت تولید میشوند:
- تیرآهن IPE
- تیرآهن INP
- تیرآهن IPB (بال پهن)
تیرآهن IPE و INP در ارتفاع های ۸۰ الی ۶۰۰ میلیمتر و تیرآهن IPB به ارتفاع ۱۰۰–۱۰۰۰ میلیمتر تولید میشود. تیرآهن در ساختمان به صورت ستون، خرپا، نعل درگاه، تیر در پوشش سقفها و پلهای لانه زنبوری استفاده میشود.
تیرآهن IPE
این مقاطع جزء نیمرخ های سبک هستند و دارای مان اینرسی بزرگ حول محور قوی خود می باشند بنابراین برای استفاده بعنوان تیر مناسب بوده ولی بعنوان ستون معمولا به صورت مرکب بکار می روند. ضخامت بال این مقاطع ثابت بوده که موجب سهولت بیشتر اجرای اتصالات پیچی در بال آنها شده است.
تیرآهن INP
این تیرآهن ها از استاندارد های روسی و چینی گرفته شده اند و تمام خصوصیات IPE را دارا هستند با این تفاوت که ضخامت بال آنها متغییر بوده و اجرای اتصالات پیچی را مشکل می سازد.
تیرآهن IPB
تیرآهن های H یا تیر آهنهای عریض که با نام بال پهن نیز شناخته می شوند. دارای بال های عریض تری نسبت به مقاطع قبلی هستند از این رو تفاوت ممان های اینرسی آنها حول دو محور اصلی خود تفاوت زیادی ندارند و می توانند به صورت تکی نیز بعنوان ستون مورد استفاده قرار گیرند. این نیمرخ ها در سه رده سبک، متوسط و سنگین تولید می شوند.
علامت V نشان دهنده سنگین بودن و علامت L نشان دهنده سبک بودن تیرآهن میباشد. به عنوان مثال IPBv نشان دهنده تیرآهن بال پهن سنگین و IPBl نشان دهنده تیرآهن بال پهن سبک میباشد.
در ایران تیرآهن ها را براساس ارتفاع (یا عمق) آن ها بر حسب میلیمتر یا سانتیمتر معرفی می کنند. مثلا IPE 2200 و یا IPE 22 بیانگر نیمرخ های با ارتفاع 2200 میلیمتر، یا 22 سانتیمتر هستند.
به هنگام خرید به وزن تیرآهن توجه کرده و آنرا با وزن استاندارد تیرآهن مقایسه نمائید.
مقالات تیرآهن:
تیرآهن های I شکل
تاریخچه تیرآهن های بال پهن